Het LatinVillage Festival is het eerste en grootste Latin georiënteerde festival van Nederland met een kwalitatief hoogwaardig én breed muzikaal aanbod dat de actuele én toonaangevende ontwikkelingen binnen de Latin georiënteerde muziek presenteert aan een groot en cultureel divers publiek.

A-Venue Entertainment, organisator van het festival, vult op dusdanige wijze een leemte in het Nederlandse culturele landschap dat het een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling en professionalisering van het genre in Nederland.

A-Venue weet met het aanspreken van een grootstedelijk publiek ook een bijdrage te leveren aan de cultuurparticipatie van publieksgroepen die in de regel zelden tot nooit culturele manifestaties bezoeken.

Historie
In 2007 vond in Recreatiegebied Spaarnwoude, met twaalfduizend bezoekers de derde editie van het LatinVillage Festival plaats. De wortels van dat succes liggen in 1996. Initiatiefnemer van het festival, Mo Sahib reist in dat jaar door Venezuela. Wat hij er aantreft is een van muziek doordrenkte cultuur. Elke buurt of barrio, dorp of pueblo zweet Salsa uit. Muziek blijkt in deze Zuid-Amerikaanse samenleving een sociaal-cultureel bindmiddel, dat ondanks grote tegenstellingen, maatschappelijk samenhang biedt.

Terug in Amsterdam wil Sahib iets van die sfeer vaste voet geven en in de hoofdstad ontsluiten voor een groter publiek. Salsa bevindt zich dan nog slechts in de culturele marge, in buurthuizen waar het marginaal aan bod komt ofwel tijdens feesten van de Caribische gemeenschap in partycentra aan de rand van de stad.

Sahib volgt een andere benadering. Sfeer en muziek staan centraal, evenals de locatie in het centrum van de stad waardoor hij een fris en jong publiek weet aan te trekken. Hij organiseert wekelijks Salsa-avonden in Café Madeliefje in het centrum van Amsterdam, waar hij ook voor Salsalessen zorgt. De deuren gaan er voor iedereen open en al snel moet, vanwege het grote succes, worden uitgeweken naar grotere locaties.

Binnen enkele maanden wordt de overstap gemaakt naar het clubcircuit en is SalsaLounge een feit. Door een uitgekiende visie waarin de authentieke Salsa van de salseiro's wordt verbonden aan de House van het clubpubliek blijkt Sahib ook hier succesvol. De eerste vijf edities in de Escape aan het Rembrandtplein raken uitverkocht waardoor een nog grotere locatie gezocht moet worden. Die wordt gevonden in het hoofdstedelijke Hotel Arena dat sindsdien op elke laatste zondag van de maand een uitverkocht huis biedt aan 1400 liefhebbers. Binnen vijf jaar is SalsaLounge toonaangevend in Nederland op het gebied van Salsa en LatinHouse. Het concept is zo sterk en succesvol dat gerust van een brand gesproken kan worden. Inmiddels staat SalsaLounge steevast in de top 10 van beste clubavonden in media als Avant Garde, Elle, Het Parool, om slechts enkele titels te noemen.

De schaalvergroting noopt tot het opzetten van een professionele organisatie waardoor medio 1999 A-Venue Entertainment, opgericht door Mo Sahib, het licht ziet. Op deze wijze wordt de toonaangevende positie in Nederland bevestigd én geconsolideerd. A-Venue Entertainment versterkt dit door verschillende afgeleiden van SalsaLounge te organiseren: LatinaDisco, LatinLounge en SalsaLounge at the Beach. Inmiddels heeft het beproefde SalsaLounge haar vleugels uitgeslagen naar andere steden in het land. SalsaLounge is niet alleen toonaangevend, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse culturele landschap. Niet onbelangrijk in dit verband is het feit dat A-Venue Entertainment dit geheel uit eigen middelen weet te verwezenlijken middels een eigentijdse marketing mix, in samenwerking met sponsors én zonder enige subsidie.

Het mag tot een van de verdiensten van A-Venue Entertainment gerekend worden dat het Salsa uit het buurthuis, in het professionele clubcircuit geïntroduceerd heeft en het clubpubliek heeft weten te interesseren voor Latin georiënteerde muziek. Mede hierdoor leidt dit rond de eeuwwisseling tot een herwaardering en een opleving van de Salsacultuur in Nederland. Salsa is in 2000 ronduit hot! Daarnaast draagt A-Venue Entertainment in belangrijke mate bij aan de professionalisering van het Latin genre in Nederland.

Het succes van SalsaLounge ligt in 2005 ten grondslag aan de organisatie van het eerste Latin georiënteerde festival in Nederland: het LatinVillage Festival.

Anderen over het LatinVillage Festival:
Onderstaande vormt een bloemlezing uit recensies over de verschillende edities van het LatinVillage Festival.

Atze de Vries, VPRO 3 voor 12:

 “(…) zonnige klanken uit Zuid-Amerika, in al hun verschijningsvormen. Latin House op het hoofdpodium, in de drie tenten klassieke Salsa, Latin Eclectic en Favela Funk.”

 “Het is een bont gekleurd gezelschap. Veel Surinamers, Indo's, Turken en Marokkanen, uiteraard Zuid-Amerikanen en veel jonge Nederlandse meisjes.”

 “De sfeer is op LatinVillage voor veel mensen belangrijker dan de acts. De live bands in de Salsatent zijn bijvoorbeeld vooral begeleiding bij het dansen. Hier zie je de mensen die Salsa echt als lifestyle hebben. Dames in kleurrijke jurken, heren met soepele pantalons.”

 “In de Salsatent zijn intussen de echte profs aan het werk. Een grote kring vormt zich om de dansers. Bewonderende blikken alom, want de meesten van deze mensen weten ongetwijfeld dat al die synchrone sprongen en draaibewegingen een stuk moeilijker zijn dan ze er hier uitzien. Ook in de eclectische tent heeft men eindelijk de smaak te pakken. Het recept blijkt uiteindelijk simpel: een beetje nieuw en heel veel oude hits.”

 “Als zelfs de politieagenten backstage je ontspannen om een vuurtje vragen, weet je genoeg: het was een goed feestje.”

 Thomas van Aalten, VPRO 3 voor 12:

 “Welke combinatie werkt voor LatinVillage nou beter dan de enerverende kracht van de gouden zon (…) Gooi er een muzikale topping van uitheemse House van Latin beats en exotische Salsa overheen en succes gegarandeerd.”

 “Zo is het begin van het festival ook voor een recensent amusanter dan tussen een paar chagrijnige en uitgezakte average white kids kijken naar onbekende indierock op een willekeurig ander popfestival.”

 “Hier tref je aan waar bleke stijfkoppen nog wel eens hun angst voor uitspreken. Een cocktail van culturen en exotische stijlen zonder geforceerd over te komen. Of men nu voor de sfeer of de muziek komt, maakt niet uit. Het evenement is alleen al geslaagd in opzet omdat het troebele polderbloed verruild is voor sprankelend mondiaal bloed.”

 Jeroen Junte, Volkskrant:

 “Voor het latin eclectic podium is aan bekende dj's als Real El Canario en Chuckie gevraagd om een speciale latin-set samen te stellen. Voor de Salsapuristen zijn in de grote tent optredens van Spanish Harlem Orchestra en Gerardo Rosales, die beiden voor het eerst in Nederland spelen. 'Als LatinVillage niet het enige latinfestival in Europa is op een prachtige groene locatie, dan is het zeker de grootste.'”

 “´Maar voor de meesten wordt dit het hun eerste festival´, beaamt Sahib. Hij probeert de drempel zo laag mogelijk te houden. Zo is het terrein high heel proof dankzij een pad van ijzeren platen tussen de tenten. 'Immers, je kunt geen Salsa dansen op legerkisten.' Andere speciale voorzorgsmaatregelen zijn de verkoop van taco's en mojito's en de kluisjes voor het extra paar schoenen en een handdoek om het zweet af te deppen; 'de standaarduitrusting van echte Salsadansers'.”

 Eric van Splunter, GPD dagbladen - Haarlems Dagblad:

 “LatinVillage is uitgegroeid tot hét festival voor liefhebbers van Latin Dance. Hier regeren de Latin beats en uitheemse house. Van strictly Salsa tot Reggaeton en Safron Bounce. En dus worden de gewrichten flink gesmeerd en de Salsa volop gedanst. (…)Dit festival swingt de pan uit.’’ 

 “(…) een festival van zien en gezien worden. Met veel hoge hakken en modebewuste outfits. dat is Latin Village.’’ Hier zie je een net wat meer cultureel gemixt publiek (…)”

 “Naast de verschillende podia worden er ook workshops gegeven waar je de basis van Salsa kunt leren. Na 20 minuten les kun je prima dansend de dag door te komen. Voor gevorderden zijn er ook classes van de wereldwijd gerenommeerde Super Mario en Swin Guys”

 “LatinVillage staat bekend om de uitstekende Drink & Food Corner. Een breed assortiment aan latin fusion food, een grote diversiteit aan goede hapjes en heerlijke cocktails.”

 Theo Ploeg, GPD dagbladen - Haarlems Dagblad:

 “Latin Village: stijlvol swingen en gezien worden.”

“Voor wie niet kan Salsadansen – op livemuziek van het befaamde Spanish Harlem Orchestra - is er een spoedcursus van een kleine veertig minuten. Daarna kun je er de hele dag tegenaan. Dat hoeft overigens niet. Er is immers ook een ruim aanbod Latinhouse. Swingt uitzonderlijk, maar je kunt er gewoon op dansen. Tevens is er een apart podium voor Hiphop en Reggae uit San Francisco en met Latijns-Amerikaanse invloeden. Die mix aan muziekstijlen zorgt ervoor dat LatinVillage niet alleen interessant is voor echte Salsaliefhebbers.”

 Het Parool:

 “Opwindend en opzwepend!” “Nederland heeft er een kwalitatief goed en breed geprogrammeerd festival bij, met muziek die hiervoor nauwelijks buiten te horen was.”

 Latin Alive:

 “Van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat was er niet alleen een grote diversiteit aan culturen, maar ook aan verschijningen. Zo paradeerden op dit buitenfestival verscheidene vrouwen koket in hun korte rokken en op hoge hakken over het grasveld. Praktisch is anders, maar het oog wil natuurlijk ook wat.”

 Link2Party:

 “ …… fantastisch, gemoedelijk en vol passie bij iedereen. Hier kon je vooraf alleen maar van dromen.”

https://www.facebook.com/a.venue.events
http://www.a-venue.nl/